habergri.com
habergri.com

Uzaya Çöpçü Robotlar Gidiyor

0

İlk uzaya çıkıştan itibaren hız kesmeden yaşanan ilerlemelerin bu noktalara kadar geleceği kimse tarafından tahmin edilemiyordu. Sürekli artan uzay seyahatleri ve uzayda yaşanan birtakım olaylar Dünyamız çevresini oldukça pisletti.

ESA Yakın zamanda uzaya çöp toplaması için robotlar göndermeye başlayacak. ESA Tarafından edinilen bilgiye göre Dünyamızın çevresinin kirlenmesi birtakım zorunlu yol açabileceği için daha fazla beklenmeden bu projenin hayata hızlı bir şekilde geçirilmesi planlandı.


İlk Görev 2025 Yılında Gerçekleştirilecek


ESA Yani Avrupa Uzay Ajansı tarafından yürütülen bu proje 2025 yılında hayata geçmesi bekleniyor. 2025 yılına geldiğimizde ClearSpace isimli robotun uzaya çöp toplaması için gönderileceği açıklandı.

Bu proje maliyetinin yüksek olmasına karşın toplayacağı çöp miktarı ile kafalarda soru işareti oluşturmuşa benziyor. Zira gönderilecek robotun sadece bir parça çöp toplaması oldukça düşündürücü.

İlk çöp toplama robotunun uzaya gitmesinden sonra ESA diğer projeler için fikir sahibi olacağa benziyor.


Eski uydu parçalarından roket parçalarına kadar Dünya çevresinde biriken çöpler ileride sorun yaşatmaması adına kısa zaman içerisinde kademeli olarak toplanacak.

Bu projenin temel amaçları çöplerin uydulara çarpması veya uzaya gönderilen araçlara çarpması sebebi ile oluşabilecek hasarın önüne geçilmesi planlanıyor.


ClearSpace isimli robotun ilk temel amacı ise Vespa isimli uydunun parçalarını temizlemek. Uzaya gidecek olan ilk çöpçü robotun uydu parçalarını alıp Dünya atmosferine girmesi ve yanması planlanıyor.

Böylelikle hem çöpün hem de robotun tek sefer de atmosferden temizlenmesi hedefleniyor. Her seferinde tek robotun gönderilmesi ve imha edilmesi ise bazı kesimler tarafından soru işaretleri karşılandı.

Binlerce çöp için binlerce çöpçü robot yapılması ESA ekonomisine zarar vereceği endişesi gün be gün artmaya başladı. Fakat ileride yaşanacak daha büyük sorunların önüne geçirmesi için ise bu projenin yapılması şart olarak biliniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.