habergri.com
habergri.com

Elektrikli Otomobil Kullanımına Rağbet Artıyor Dünya Genelinde Popüler Araç Haline Geldiler

0

Elektrikli otomobil projesi tüm dünyada hızla devam ediyor. Birçok ülke ve firma elektrik gücü ile çalışan modern araçların tasarımı ve üretimi üzerine yoğunlaşmış durumda. Türkiye’de TOGG ile bu sektöre adımı attı ve yerli ilk arabanın üretimini gerçekleştirmek için kolları sıvadı.

Çevresel etkenlerin bozulmaya başlaması ile beraber teknolojinin seyri çevre dostu tasarımlara yöneldi. Bu kapsamda ilk değişime uğrayan sektör otomotiv sektörü oldu. Sektörün üretimine insanlar da yoğun destek veriyor. Özellikle Çin elektrikli araç satışında zirvede olmayı başardı.

Bunun yanı sıra emisyon değerlerine büyük önem veren Avrupa’da da satışlar hızlı şekilde yükseliyor. Satışlarla beraber araçların modellerinde ki artışta gözden kaçmıyor. Avrupa’da elektrikli otomobil satışı son 9 aydaki toplam satışta %4,1 pay sahibi oldu ve Çin’i geride bıraktı.

Dünya Elektrikli Araçları Sevdi

Devletlerle beraber insanların da bilinçlenmesi sayesinde doğa dostu araçlara rağbet büyüyor. Bunun sonucu olarak birçok elektik gücü ile çalışan yeni model otomobiller piyasaya çıkıyor. Özellikle Çin bu konuda lider konumda görünüyor. Çin’deki yüksek satış rakamlarının nedenleri olarak düşük fiyatlar ve model fazlalığı olarak tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra Çin Hükümeti’nin de teşvikleri elektrikli araçlara olan ilgiliyi artıyor.

Çin’in en yakın takipçisi ise emisyon değerlerine verdiği önem sayesinde Avrupa oldu. Yapılan araştırmalar sonunda elde edilen istatistiklere göre 2019 yılında Avrupa elektrikli araç satışında %24 büyüme göstermişti. Ama son 9 aya bakıldığında pandemi olmasına rağmen büyüme oranı %36,8 olarak hesaplandı. Çin’in 2019 satış verileri ise %54 seviyesindeydi ve bu oran bu sene gerileyerek %42 seviyesine geldi.

Elektrikli Otomobil Sektöründe Merkez Çin

Çin’in iş gücü sayesinde üretim hızı diğer ülkelere göre daha hızlı ilerliyor. Bu avantajını çok iyi kullana Çin, elektrikli araçların üretiminde merkez konuma gelmiş durumda. Üretim çeşitliliği ve satış oranlarına bakıldığında yüksek oranlara sahipler. Çin’in ucuz iş gücünden yararlanmak isteyen Avrupalı şirketlerin buraya yatırım yapması da bu konuda etkin bir rol oynuyor.

Çin’de satılan elektrik gücü ile çalışan otomobillerin fiyatı şuan için 30 bin dolar civarında alıcı buluyor. Avrupa’da ise bu fiyatlar 48 bin dolar seviyelerinde geziyor. Amerika bu konuda biraz daha pahalı bir satış sergileyerek araçları 55 bin civarında alıcılarla buluşturuyor.

Çin’i elektrikli otomotiv sektöründe lider konuma getiren sadece fiyatların uygun olması değildir. Bunun yanı sıra Çin’de model çeşitliliği de diğer ülkelere göre fazladır. Yayınlanan raporlara göre Çin 138 farklı modeli piyasasına sunarken Avrupa’da bu sayı 60 ve Amerika’da 17’dir.

Avrupa sonra aylarda yaptığı atılımlarla Çin’i yakalamaya hatta geçmeye yakın görünüyor. Çevre kirliliğine son vermek için yeni yasalar çıkaran Avrupa 2021 yılından itibaren emisyon salınım oranını max 95 gr olarak belirledi. Bunun yanı sıra elektrikli otomobil modellerinde artışlar gerçekleştirdi. Bu da insanları bu araçları almaya yönlendirdi. Yeni modeller sayesinde satış grafiğini yükselten Avrupa bu artışa uzun bir süre devam edeceğini sinyallerini vermiş durumda.

Avrupa’nın satış rakamlarında ki artışa en büyük katkıyı Norveç, Hollanda, İsveç ve Fransa sağlıyor. Bu ülkelerin büyük destekleri sayesinde Avrupa’da elektrikli araç satışı %4,1 artarak son 9 ayda Çin’i geride bıraktı. Bu zaman dilimde Çin’in araç satışı geriledi ve %2.6 seviyelerine geldi.

Elektrikli Otomobil Türkiye Piyasasında da İlgi Görüyor

Türkiye, otomotiv sektörüne 2020 itibari ile büyük bir giriş gerçekleştirdi. Yerli ve milli otomobil TOGG tanıtımı ile dünya piyasasında büyük ses getiren Türkiye, elektrikli araç rekabetinde olacağının sinyallerini verdi. Henüz üretime geçmeyen araç şuan büyük bir heyecan ile bekleniyor ve kısa sürede yollarda olması hedefleniyor.

Elektrik gücü ile çalışacak olan TOGG henüz piyasaya çıkmadı fakat elektrikli araçlar Türkiye yollarında görülmeye başlandı. Yüzde 100 elektrik gücü ile çalışan toplamda 5 model Türkiye’de satışa sunulmuş durumda. Bu araçlardan son 9 ay içerisinde toplamda 261 adet satıldı. Fakat bu sayı toplam araç satışı oranlamasında %0.1 altında bir orana sahip.

Fakat uzmanlar kötümser bir tablo çizmiyor ve Avrupa’da yaşanan yükselişin Türkiye’de de gerçekleşeceğini ifade ediyorlar. Bunun gerçekleşmesi için de yıl sonuna kadar elektrikli otomobil modellerinin 7’ye yükseltilmesi bekleniyor. 2021 itibari ile de 15 farklı modelde aracın satışa sunması hedefleniyor. Araç satış hedefleri ise 2021 yılında 1000 ve 5000 arasında bir satış hedefi olarak belirlenmiş durumda.  

Yakıt yerine tamamen elektrik ve batarya gücü ile çalışan elektrikli otomobilin şarj etmek için noktalar oluşturuldu. Tamamen elektrikli otomobiller için oluşturulan bu noktalar hızlı şarj olanağı sağlıyor. Rahat bir şekilde bir sürüş deneyimi yaşamak için ve daha fazla bilgi için yetkili satıcılardan bilgi alabilirsiniz. Bir elektrikli bir otomobil denemesi yapabilirsiniz. Satın alma ve satış sonrası elektrikli otomobillerin bakımı hakkında da detaylı bilgiyi yine buralardan alabilir ve tarihi ana siz de katılabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.